
Günümüzde hızla gelişen değişen teknolojinin gelişmesi ile beraber tıp artık hızla gelişen değişen teknolojinin ihtiyaçlarını daha fazlaca takip etmeye başladı. Bunun son örneklerinden birisi diş çürüklerinin lazer ile tedavi edilmesi oldu. Lazer diş hekimliğinde kullanılmakta ama bu tatbik öbürlerinden birazcık değişik. Bu uygulamada lazer kullanılarak diş kök hücreleri tetikleniyor ve bu biçimde tedavi sağlanması amaçlanıyor. Bunun ilk denemeleri ise Harvard Üniversitesinde denenmeye başlandı. Harvard’dan bilim adamları ilk defa düşük güçte ışıkla vücuttaki kök hücreleri tetikleyerek, dokuların rejenare olabileceğini gösterdiler.
Lazer tedavisi diş hekimliğinde kullanılabileceği şeklinde değişik tıp alanlarında da kullanılabilecek olmasıyla gelecekte fazlaca mühim bir tedavi yöntemi olabileceği öngörülüyor. Bu tedavi onarıcı dişçilik ve rejeneratif tıpta klinik uygulamaların geliştirilebilmesi için fazlaca mühim bir icat olmasıyla fazlaca ehemmiyet kazanmakta. Bu tedavi yöntemi yardımıyla yara iyileştirme, kemik rejenaresi ve diş çürüklerinin tedavisinde yeni bir devre başlaması ümit ediliyor.
Harvard Üniversitesi Ekibi, düşük kuvvetli lazer kullanarak, insan diş kök hücrelerini tetiklenmesi suretiye diş kök hücrelerinden dentin oluşturdu.
Dentin, dişlerin mezoderma kökenli kemiğe benzer yapıda olan dişin temel tabakası demektir. Kuru ağırlığının %70-75 inin kalsiyum tuzu olması nedeniyle kemikten daha sert bir maddedir. Yapısı ise kemiğe benzeyen bu madde dişlere sarı rengini veren madde olarak da bilinmektedir. Dişlerin düzenlenmesi ile ilgili önemli görevleri vardır.
Dentin tabakası üretilmesi deneyi laboratuvarlarda kemirgenler üstünde uygulanarak sonuçlar gözlenmeye çalışıldı. Kemirgenlerin öğütücü dişleri delinerek çürük oluşturuldu ve bu çürüklere düşük kuvvetli lazer uygulaması yapıldı. 12 ay devam eden bu gözlem cevabında kemirgenler yüksek kuvvetli x-ray görüntüleme şekilleri kullanılarak incelendi ve kemirgenlerin dişlerinde dentin oluşumu olduğu ortaya çıkarıldı. Kemirgenlerdeki dentin tabakası insanlardaki dentin tabakasından değişik olsa da aslına bakarsak insanda da bu metot kullanılarak dentin oluşturulabileceği ve diş kayıplarının önüne geçilebileceği kanıtlanmış oldu. Daha yeni bir tedavi yöntemi olsa da gelecekte diş tedavisinde devrim yaratacak bir tedavi yöntemi geldiği söylenilebilir.
Bu metot doğal olarak ki ancak diş tedavilerinde değil bununla birlikte onarıcı tıp tarafınca da kullanılabilirliği sebebiyle büyük bir büyüme olduğu söylenebilir. Bu yüzden bu teknolojiyi sabırsızlıkla beklemekteyiz.