1. Anasayfa
  2. Cilt Bakımı

Güneş Yanığı İçin Ne Yapılabilir? Deniz Sonrası Yanıklar İçin Pratik ve Etkili Çözümler


0


Sıcak günlerde, yaz aylarının coşkusuna ve enerjisine daldığımızda, deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkardığımızda, vücudumuzun bazı bölgelerinde zararlı güneş ışığına aşırı maruz kalma nedeniyle güneş yanığı yaşanabilir. Ağrılı ve sancılı bir süreç olan güneş yanığından kısa sürede evde kolayca kurtulmanın yöntemlerini herseykadin.com ekibi olarak sizlere paylaşıyoruz.

Hava sıcaklıklarının yükselmesi ve yaz mevsiminin kendini hissettirmesiyle tatil sezonu başlamış oluyor. Uzun ve zorlu soğuk havalardan sonra deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak için keyifli bir tatil planladıysanız güneş yanığı kaçınılmaz olacaktır. Güneşe uzun süre maruz kaldığında ultraviyole ışınları; Birincisi cildin kızarmasına ve uzun süreli hasarlarda suyun baloncukları doldurmasına neden olur. Kızarıklık, ağrı ve şişlik güneşten 2-4 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat içinde maksimuma ulaşır. Bu birinci derece bir yanık. Kabarcıklar su ile dolduğunda yanık artık ikinci derecedir. Üçüncü derece yanıklarda kabuklanma görülür, güneş üçüncü derece yanıklara neden olmaz.

İleri derecede güneş yanığınız varsa cildinizde kabarcıklar oluşmuş demektir. Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.

 Ilık su ile duş almak yanıklarını yumuşatır ve alevli halinin giderilmesine yardımcı olur. Karbonat ve lavanta esansiyel yağları, ısıyı düşürücü etkiye sahiptir ve iltihabı yatıştır. Aloe vera jelini ince bir tabaka halinde yanık bölgelerini sürebilirsiniz.

– Güneş yanıklarının su toplaması halinde enfeksiyon kapmasını önlemek için ekinezya çayı kullanabilirsiniz. Soğuk siyah çay, güneş yanığı oluşan bölgelere sürülebilir.

Dilimlenmiş soğuk salatalık güneş yanığı oluşan bölgelere gezdirilirse iyi gelecektir. Bir poşete buz doldurup yanık oluşan bölgelerde gezdirebilirsiniz.

GÜNEŞ YANIĞINA ZEYTİNYAĞI

Hemen hemen tüm öğünlerimizde kullandığımız zeytinyağı, güneşe maruz kaldığında cildimizi nemlendirir ve bu nedenle kurur ve güneş yanığını engeller. Öte yandan cildimizi yumuşatan zeytinyağı, güneş yanığının cilde birikmesini ve yanık izlerine dönüşmesini engeller.

Güneş yüzünden cildinizde kızarıklık ve kurulukların belirmeye başladığını fark ettiğiniz anlarda cildinize bir miktar zeytinyağı sürün ve üzerini temiz bir bez ya da havlu yardımıyla örtün. 10-15 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.

GÜNEŞ YANIĞINA YOĞURT

Kelimenin tam anlamıyla bir vitamin ve mineral deposu olan ve birçok kozmetik maske tarifinde de bulunan yoğurt, güneş yanığı tedavisinde ve diğer yanıkların tedavisinde son derece faydalıdır. Cildi rahatlatan ve tazeleyen yoğurt, güneş yanığından kaynaklanan ağrıları da giderir.

Buzdolabında iyice beklettiğiniz bir kase yoğurdu cildinizde bulunan güneş yanıklarının üzerine sürerek ve 5-10 dakika sonra cildinizi bol suyla durulayarak, güneş yanıklarının daha da kötü bir hal almasını durdurabilirsiniz.

GÜNEŞ YANIĞI ACISINA NE İYİ GELİR?

  • Güneş yanığına zeytin yağı sürmek acının hafiflemesini sağlar.
  • Güneş yanığı acısına kesin çözüm yöntemlerinden biride lavanta yağı sürmektir.
  • Aloe vera jeli yanık olan bölgeye sürüldüğünde acının hafiflemesini sağlar.
  • Sallama çay poşetleri yanıkların acısının hafiflemesini sağlar.

Emoji İle Tepki Ver
  • 1
    emoji-1
    Emoji
  • 0
    emoji-2
    Emoji
  • 0
    emoji-3
    Emoji
  • 0
    emoji-4
    Emoji
  • 0
    emoji-5
    Emoji

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir