Bebeklere Eğitim Ve Terbiye Nasıl Verilmelidir ?
Bebek eğitimi ile ilgili birçok acemi aile bu konuda yetersiz kalmaktadır. Çocuğun terbiyesi için yaşının ufak olduğunu düşündüklerinde terbiye verme ile ilgili gösterilen bu ağırdan alış, bu vurdumduymazlık, çocuğun ilerideki dönemlerinde bocalamasına sebep olabilmektedir.
Özelikle okul veya kreş çağına gelen bebek, ailede terbiye alamamış ise toplum içerisinde uyum sağlamakta zorlanabilir ve içe kapanabilir. Bu yüzden bebek eğitimi ve terbiye ile ilgili ne kadar süratli davranılırsa o kadar sıhhatli bir eğitim süreci geçirilir.Bebek eğitimi ile ilgili ailelerin en fazla düştükleri eksiklikleri, kendi davranışları ile çocuğa uyarılarının aksi ölçüde olmasıdır.
Örneğin anne bebeği uyutma ile ilgili disiplinli davranmıyorsa ve çocuğun uyku saatlerini belirli bir düzene oturtmamış ise, çocuk bu durumda sorun çıkarabilir ya da çocuk uyumak istemiyor ve huzursuzlanıyor ise, televizyon seyretmek istiyorsa, çocuğu odasına götürüp, televizyonun açık olması bebeğin rahatını kaçıracaktır. Çocuk doğal olarak bu durumda “içeride televizyon izleyenler varsa bende izleyebilirim”tipinde bir kanaat geliştirecektir. Bu noktada annenin çocuğunu yatırdıktan ardından televizyonu kapatıp, ev ortamında suskun ve uykuya elverişli bir ortam yaratması gerekir.
Bebek eğitimi ve terbiyesinde ilk olarak anne ve babanın kararlı olması önemlidir. Çocuk aile içindeki kurallara uyum sağlama evresinde kararsızlık hissederse, kural tanımaz duruma gelebilir. Her bebek hamur gibi düşünülmelidir. Onu şekillendirecek olan anne ve babadır. Anneler, ne kadar henüz şefkatli olsa da, disiplini bırakmamalı, çocuğun koyulan kurallara karşı gelmesine fırsat vermemelidir.
Bebekler istedikleri olmadığında en kuvvetli silahı olan ağlamayı kullanırlar. Ancak anne yada baba çocuğun ağlamasını durdurmak için istediklerini verirler ise bu durum daha sonraki süreçleri daha zora sokarak çocukların söz dinlemez bir hal almasını sağlayabilir. Bu sebepten ötürü çocukların ağlamasını susturmak için başka yöntemler denenmelidir.