Doğum Sancısı
Hamilelik döneminin sonuna gelmiş olan anne adayları, özellikle ilk hamileliği ise normal olarak doğum sancısı ile ilgili bilgiler edinmeyi talep eder. Doğum sürecinin başlaması demek, bebeğin anne karnında kalması gereken günü doldurup, rahimin açılarak bebeğin anne karnını terk etmesi anlama gelir. Doğum sancısı ne zaman başlar diye merak edenler olabilir, bu sancı doğumdan hemen önce başlayabileceği gibi daha önce de başlayabilir.
Oluşan doğum eyleminin tamamlanması ilk gebelikte 6 ile 8 saat içinde değişiklik gösterir. 2. Ve 3. Gebeliklerde rahim birazcık daha esnek olduğu için bu zaman azalarak doğum daha kısa bir süre içinde gerçekleşir. Doğum haftasına girildiğinde yalancı doğum ağrısı adında olan sancılar oluşabilir. Oluşan bu sancılar düzenli olmayan bir halde kasık ve karın bölgesine girip, çıkar. Dinlenildiği zaman sancılar yok olur.
Gerçek doğum sancısı ile alakalı bilgiler vermek gerekirse, bu sancılar yanıltıcı olmayıp keskin, şiddetli ve süreklilik halinde bulunan sancılardır. Doğum sancısı öncelikle belden başlayarak karın ve kasık bölgelerinde kasılıp, gevşeme şeklinde oluşur. Bununla beraber doğum sancısı her 10 dakika arasında 3 sancı girmesi ve her sancının 30 ile 50 saniye kadar sürmesi demek doğumun başladığına ve bebeğin anne karnından artık çıkmak istediğine işarettir. Bu tip ağrılar başladığında hastaneye gitmek şarttır. Doğumun başladığını anlamanın başka bi yolu ise, kasıklarda baskı hissederek, rahim ağzında toplanmış olan kanla beraber akıntının gelmesi, rahim ağzının açılmaya başladığına işarettir. Bu tip doğumlarda bazen 1 güne kadar, bazen de 2-3 güne kadar varan zaman zarfı arasında doğum gerçekleşir.
Bununla beraber nadir de olsa bel kısmında hiç kesilmeyen, orta şiddette bir ağrı ve kanama oluşması da doğumun başladığına işarettir. Sadece bu tip durumlarda farklı komplikasyonlar da gelişebileceğinden anne ve bebek sağlığı açısından zaman kaybetmeden bir hekime görünmekte yarar vardır.