DIŞ GEBELİKTE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Dış gebelik, her 100 gebelikte bir kere görülme ihtimali olan bir sağlık sorunudur. Aslında sağlık sorunundan ziyade, döllenen yumurtanın yanlış yerde duruşu dış gebelik olarak adlandırılır.
Dış gebelik, rahim içinde döllenen yumurtanın fallop tüpünün içine yerleşmesi ve burada gelişmeye başlamasıdır. Gelişen yumurta fallop tüpünün genişlemesine ve bazı durumlarda patlamasına neden olabilir. Bazı durumlarda patlayan fallop tüpünün neden olduğu kanamalar nedeni ile durum ölüm ile sonuçlanabilir. Ancak günümüzde erken tanı ile dış gebelik tehlikeleri ortadan kaldırılabilmektedir.
Dış gebelik belirtileri bazı olaylarda hamilelik belirtileri ile birebir benzeşme gösterebilmektedir. Adet görmeme, mide bulantısı ve kusma, göğüslerde şişlik olarak görülebilen belirtiler, bazı vakalarda ise karın bölgesinde aşırı ağrı ve ele gelen kitle ile kendisini belli etmektedir. Bazı vakalarda ise bu belirtilerin hiçbirisi görülmez, ta ki hasta iç kanama geçirir ve sorun kontrol altına alındığı durumda gün yüzüne çıkabilir.
Dış gebelik sorununda erken teşhisin önemi büyüktür. Bu yüzden düzenli bir şekilde jinekolojik muayene olan kişinin bu tür bir sorun yaşama ihtimali daha aşağı düşer. Yukarıda belirtilen belirtilerin biri ya da birden fazlası aynı anda görüldüğünde bir doktora başvurulması gerekmektedir. Ancak belirtilerin hiçbiri yaşanmamış ise ve aniden gelişen ağrı ve kanama durumu oluşmuş ise bu konuda ağırdan almak çok tehlikelidir.
Dış gebelik teşhisinin konulabilmesi için hastanın muayene edilmesinin dışında ultrason görüntüleri elde edilir ve çoğu zaman bu durum ile dış gebelik teşhisi konulabilir. Dış gebelik problemi erken teşhis edilmiş ise ameliyat olmadan ilaç ile kontrol altına alınabilir, sadece fallop tüpü patlamış ise ameliyat ile tedavi edilmesi gerekir.