Çocukların Yetiştirilme Süreci
Anne ve babaların sıkça düştüğü hatalardan biri, çocuk eğitirken kendisi çocukluklarında yaşamış oldukları eğitim ve psikolojiyi çocuklarına yüklemeye çalışmaktır. Bu tutum şekli epey hatalı ve gerçekte tek psikoloji bozukluğunun da göstergesidir. Anne ve babalar mantık kapsamında düşündükleri vakit gerçekte basitçe çözüme ulaşabilirler.
Günümüzde hiçbir şey 20-30 yıl öncesinin benzeri değil. Her gün değişikliğe uğrayan yaşam şartları ve bölge içerisinde, çocuklar nasıl yetiştirilmeli, nasıl eğitim verebilirim? gibi kanaat tipine sahip olmak adına, bizler sebep çocuklarımıza tamamiyle yabancı gelen hiç görmedikleri ve belki de hiç göremeyecekleri, duygu ve yükümlülükleri yüklemeye çalışarak ardından da delirmiş tek şeklinde çocuğun bozulmuş olan psikolojisini düzeltip, eğitmeye çalışırız. Unutmayın ki her dünyaya gelen çocuk, ailenize katılan tek bireydir.
Kendi arzuları ve kendisi doğrularının meydan getirdiği tek karaktere sahiptir. Düzgün bir eğitim verildiğinde, çocuğun karakteri ve eğitimde alabildikleri pekişerek meydana çıkan durum hem çocuğu hem de aileyi neşeli edebilecek seviyeye çıkarır. Ancak yalnızca ailenin kendisi arzuları çocuğa yüklenmeye çalışılırsa karşılaşacağınız netice hiç de hoşunuza giden türden olmaz. Burada ehemmiyetli olan ailenin katı kurallı bir şekilde de ben çocukları bu tür yetiştiririm değil, acaba çocuklar nasıl yetiştirilmeli ve çocuklarda doğru eğitim biçimi nedir? Gibi suallere yanıt arayarak çocuklarınız için doğru ve sıhhatli bir yol izlemeniz lazım olur.
Kız çocukları anneyi, erkek çocukları ise babayı misal kalıp olarak algılar. Aslında çocukların hal ve hareketleri anne ve babanın aynadaki yansıması gibidir. Bu nedenden kaynaklı çocuklara nasıl eğitim verilir ise alınan neticelerde bu tarafta gelişir. Eğitim verilirken disiplin ve dengeli davranmak çok önemlidir. Çocuk aldığı eğitimle toplum içerisinde ne yapıp ne yapmaması gerektiğine hüküm verir.
Çocuk birşey anlattığı vakit bitimine kadar dinlenip, güven veren, sevgi dolu bir ses tonu ve gövde dili kullanıldığında çocuğun özgüveni gelişir. Aksi durumda özgüven kaybı ve hiddet dolu tek şeklinde gelişimini tamamlamayı sürdürür. Çocuklarınıza seni seviyorum demekten kaçınmayın.
Çoğu çocuk gün içerisinde sonsuz kere beni seviyor musun? sualini sorar her defasında sıkılıp, bunalmadan sevdiğinizi tekrarlayın. Bu vaziyet çocuğun gururunu okşadığı gibi kendisine olan güvenini çoğaltır. Eğer topluma sıhhatli ve yararlı bir fert yetiştirmek istiyorsak, çocukların yaptığı sorunlar karşısında aşağılamak yerine, doğrusunu anlatıp sevgi ve övgüyle yetiştirmeye çalışın.
Unutmayın ki çocuğa sevgi ve hürmet yüklenirse erişkin çağında,çevresine sevgi ve hürmet saçar. Kötü duygu ve düşünceler yüklenirse, kötülük saçar. Çocuklarınız sizin aynanızdır.